System haccp pozwala kontrolować proces produkcji żywności na każdym etapie. Taki system wymagany jest w zakładach produkujących wyroby żywnościowe, jak również we wszelkiego rodzaju stołówkach i lokalach gastronomicznych. Dzięki systemowi ograniczone zostają momenty krytyczne podczas wytwarzania i wcześnie eliminowane. Krakowskie Centrum Edukacji i Rozwoju organizuje i przeprowadza specjalistyczne szkolenia z zakresu właściwego prowadzenia dokumentacji haccp.
Kontrola żywności
Wszędzie tam gdzie system haccp prowadzony jest we właściwy sposób dostarczane żywność spełnia najwyższe normy jakościowe. Dzięki systemowi redukowane są straty podczas produkcji i zagwarantowana najwyższa jakość. Lokale, w których stosowany jest ten system mogą redukować straty, co przyczynia się do poprawy jakości. Doświadczeni specjaliści centrum zajęcia prowadzą w przyjaznej atmosferze, w grupie gdzie uczestnicy mogą praktycznie poznać zalety tego systemu. System ten obowiązuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej i ma za zadanie kontrolę jakości oferowanych produktów żywnościowych.